Príchod japonského investora Akebono dnes spečatili podpísaním zmluvy

26.03.2014 Trenčín

Trenčín 25. marca (TASR) – Mesto Trenčín dnes napoludnie podpísalo zmluvu s japonskou spoločnosťou Akebono Brake Industry Co., Ltd., o predaji pozemkov v priemyselnom parku v Trenčíne. Znenie zmluvy schválilo na svojom zasadnutí v pondelok (24. 3.) trenčianske Mestské zastupiteľstvo.

„V prvej fáze sme Akebonu predali približne 4,2 hektára pozemkov, na ktorých by do konca roka mala vyrásť prvá časť závodu. Do konca roka by tak malo vzniknúť niekoľko desiatok pracovných miest. Ak sa ukáže prvá časť investície ako úspešná, záujem investora je rozšíriť výrobu na ploche ďalších štyri až osem hektárov. Mesto za pozemky dostane takmer 970.000 eur a dostane ich vo veľmi krátkom čase,“ priblížil primátor Trenčína Richard Rybníček.

Ako dodal, po veľmi tvrdých rokovaniach sa podarilo do Trenčína dotiahnuť investíciu, ktorá je jedna z najväčších na Slovensku.

Príchod japonského investora do Trenčína hodnotí veľmi pozitívne aj poslanec mestského zastupiteľstva Pavol Kubečka. „Vítam túto investíciu a dúfam, že medializovaný počet 500 nových pracovných miest sa spoločnosti podarí vytvoriť. O tom, že to poslanci schvália, som od začiatku nepochyboval,“ konštatoval s tým, že na druhej strane ho mrzí spôsob komunikácie primátora mesta s poslancami. „Chcelo to trochu viac komunikácie a informovanosti poslancov,“ zdôraznil Kubečka.

Akebono Brake Europe je belgická dcérska spoločnosť japonskej firmy Akebono Brake Industry. Vznikla v roku 1929 a zaoberá sa technológiami, najmä výrobou bŕzd pre automobily, motocykle, koľajové vozidlá, priemyselné stroje. Jej ročný obrat je asi 1,85 milióna amerických dolárov a akcie spoločnosti sú obchodovateľné na tokijskej burze. Akebono je etablované najmä na americkom a ázijskom trhu, v západnej Európe a v súčasnosti sa chce etablovať v strednej Európe. Závod v Trenčíne bude jedným z prvých v strednej Európe.
 

Vyberte región